Server Yönetimi Blog

Dedicated Server Nedir? Ne işe Yarar?

Dedicated Server, tek bir kullanıcı ya da bir şirket için ayrılan, paylaşımsız internet sunucusudur.  Türkçe karşılığının kullanıcılar tarafından net bir şekilde belirlenmemesinden kaynaklı  Paylaşımsız Sunucu, Fiziksel Sunucu, Adanmış Sunucu, Kiralık Sunucu olarak da adlandırılmaktadırlar. Çeşitli yerlerde karşılacağınız bu sunucuların hepsi aynıdır sadece sözcükler değişmektedir. Dedicated Server’ın diğer paylaşımlı sunuculardan en büyük farkı ise kullanım haklarının tek bir kişide ya da bir şirkette bulunmasıdır. Paylaşımsız Sunucu tabirini kullanmak daha doğru olacaktır yazımızda bu şekilde kullanmayı tercih edeceğiz.

Paylaşımlı Sunucular

Paylaşımlı sunucular, sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi ile oluşurlar.  Her sanal sunucunun kendisine ait olan kapasitesi, kontrol paneli ya da işletim sistemi bulunur. Paylaşımlı sunucular, ana sunucuya bağlı olarak çalışır. Ana sunucunun işletim sistemini kullanırlar. Ana sunucunun Paylaşımlı Sunuculara atadığı ram miktarları, kullanıma göre diğer VPS ler arasında bölünerek dağıtılabilir. Örnek vermek gerekirse 16 GB gibi bir kapasiteye sahip bilgisayarı bölmek ile oluşur. Bölme işlemi gerçekleştiğinde sunucu içerisinde 1 GB’tan oluşan 16 tane ayrı bilgisayar kurulabilir. Bu bilgisayarlar gerçek olmadıkları için sanal olarak isimlendirilirler. Kullanım olarak tıpkı gerçek bir bilgisayar gibi çalışırlar. Her biri için kapasiteler değiştirilebilir ve farklı olarak çalıştırılabilir.

Dedicated (Paylaşımsız) Sunucular

Paylaşımsız sunucular ise tek bir kişiye ya da firmaya hizmet vermek için özel olarak ayrılmışlardır. Bu sunucularda sizin kullanım amacınıza ait olmayan hiç bir veri barındırılmaz. Dedicated Sunucunun RAM, işlemci, disk alanı, trafiği ve yönetimi sadece size aittir. İsterseniz Vmware, Virtuozzo, Microsoft Virtual Server, XenSource, HyperVM, OpenVZ gibi sanallaştırma programları kullanabilir, içerisinde istediğiniz uygulamaları (Web Server, Dns Server, Mail Hosting , Radyo ve IRCd Hosting gibi) amaç ile kullanabilirsiniz.

Bir Dedicated Sunucuda örnek olarak neler yapılabilir?

Dedicated Sunucu türleri nelerdir?

Kendi aralarında çok ayrıldığını görmeseniz bile firmalar kullanım amaçlarını belirlemek ve paket ismi kullanmak amacıyla ayırdığı bazı türleri mevcuttur. Sabit isimler olmasa da  genel olarak yapıları aynıdır.

Başlangıç Seviye Dedicated Sunucular: Yoğun site trafiğine sahipseniz tam olarak size göre. Sitelerin, paylaşımlı sunucular aracılığıyla karşılayamadığı boyutlardaki güçten hizmet açısından bir üst seviye amaçlı kullandıkları temel özelliklere sahip sunuculardır. Aktiflik ve depolama olarak kişisel işleriniz için veya temel seviyedeki şirketiniz için çözüm olarak kullanabilirsiniz.

Yüksek Performanslı Dedicated Sunucular: Başlangıç Dedicated Sunucuların yetersiz kaldığı durumlardadaha yüksek iş hacmine sahip, hizmet olarak ortalama bir hizmet sunan sunuculardır. Genellikle ihtiyacınızı gidermektedir. Ortalama seviyedeki şirketler, haber siteleri veya bilgi hacimli siteler tarafından kullanılır.

Bant Genişliği Merkezli Dedicated Sunucular: Canlı yayın yapan radyolar ve kendi sunucusunda videolar barındıran firmalar tarafından tercih edilen sunucu türüdür. Sürekli veri akışı sağlayan yayınlar yapan kişilerin tercih ettiği sunuculardır. Sizde yayıncıysanız bu sunucu tamamen sizin için düşünülmüş.

Uygulama Merkezli Dedicated Sunucular: Uygulamalar için kullanılan sunuculardır. Hem yazılımsal ağırlığı olan uygulamalar hemde anlık kesintisiz güce ihtiyacı olan kısımlar tarafından tercih edilir.

Veri tabanı Merkezli Dedicated Sunucular: MySQL ya da MSSQL gibi veri tabanları üzerinde çalışma yapanlar için kullanılan sunuculardır. Veri tabanlarının yazma ve okuma açısından hızlı olması ve sunucu üzerinde çalışması yüksek performanslı sistemler gerektirir. Paylaşımlı sunucularda bu kadar yüksek güce ulaşmak bir hayli zordur. Veri tabanında yer alan verilerin saklaması ve dağıtımını yapması için kullanılan sunuculardır. Örnek vermek gerekirse yazılım yapıldığında sistem sabittir dinamik sayfalar kullanılır. Bu dinamik sayfaların tamamının yoğunluğu 100 MB olsa bile 1 milyon kullanıcıya sahip sistemlerde veritabanı alanı hiçte masum olmayacaktır.