Server Yönetimi Blog

Domain Nedir?

Domain (alan adı) internet üzerinde kelimelerin ya da rakamların tescil edildiği isimlerdir. Domain yani Alan Adı, bir web sitesine erişmek için IP adresi olarak bilinen karmaşık bir sayı dizisini yazmak yerine daha akılda kalıcı bir şeyi  yazmanıza imkan tanır. Aslında web sitenizin fiziksel adresinin karşılığı anlamına gelir. Web siteleri dünyanın bir çok yerindeki sunucularda barınıyor. Fakat bu sunucular sadece IP adresleri tarafından tanınır. IP adresiniz 123.789.012.345 şeklinde bir sayı dizisidir. Web siteleri karmaşık sayılar kullanmak yerine sunuculara ait IP adresleri aracılığı ile paylaşımlı/paylaşımsız IP adresleri ile yayın yaparlar. Bu ip adresleri akılda kalıcı olmayacağı için çeşitli isimler alırlar. Örnek vermek gerekirse 123.789.012.345 gibi bir IP adresinden sitemize ulaşmak yerine serveryonetimi.com yazarak sitemize ulaşabilmektesiniz. Alan adınız sizin yada sahip olduğunuz şirketin İnternetteki kimliğidir.

Alan Adları kesinlikle süresiz olarak satın alınamaz ve tapu gibi kullanamazsınız.. Yalnızca berlirli süreler arasında kendi üzerinize kiralayabilirsiniz ya da satın alabilirsiniz. Yenileme işlemleri ile bu sahiplik sürenizi uzatabilirsiniz. Satın alım gerçekleşse dahi kayıtcı firmanız ya da ICANN belirli koşullara bağlı olarak alan adınızı askıya alabilir, kapatabilir, silebilir ya da tedbirler koyabilir.

Neden kaydediliyor diye düşündüğümüzde ise başlıca sebebi ihtiyaca uygunluktur. İhtiyacın dışında domainler ilerde lazım olur düşüncesi ya da ilerde satış amacı ile kayıt edilmektedir. Çevrenizde ya da internette gezinirken bir çok satılık alan adı ile karşılaşabilirsiniz.

ice.com Tamamen şirket içi kullanım amacı ile 3.5 milyon dolara 18 Temmuz 2018 tarihinde satıldı.

Super.com Şubat ayında online bir açık artırma sistemi 1.2 milyon dolara satıldı.

Domainler genel olarak iki ana gruba ayrılırlar:

1. Uluslararası domainler: Bu domainler  ICANN kayıtlı firmalardan alınır. Bu domainler için her zaman ilk başvuran alır kuralı geçerlidir. Bu nedenle size veya firmanıza uygun bir domaini sizden önce herhangi birisi satın almamışsa tarafınızca kayıt edebilirsiniz. Şayet alınmışsa; ya alan kişi ile irtibat kurup satın alabilir, ya size devretmesini rica edebilir ya da farklı bir isimde yeni bir domain alabilirsiniz.  En çok kayıt edilen alan adları uzantısı com net org olarak kullanılmaktadır. Alternatif alan adları olarak biz info xyz dibi uzantılar da bulunmakta.

2. Coğrafi  domainler: Bu domainler de uluslararası domainler gibi aynı uzantılara sahiptir. Bu domainler de tescil edildikleri ülkenin uzantısı domainin sonuna gelir. Örnek verecek olursak, Türkiye uzantılı bir domain almak istersek domainin sonuna Türkiye’nin internetteki uzantısı .tr eklenir.

Türkiye Uzantılı domainlerin tescil işlemlerini Türkiye’de ODTÜ yürütmektedir. Türkiye uzantılı domainler birincil seviye alan adının (.tr), ikinci düzey seviyesinde com.tr, net.tr, org.tr gibi uzantılarla satışını gerçekleştirdiği alan adlarıdır.  Tr uzantılı alan adlarını en fazla 5 yıl olmak üzere nic.tr adresinden alabilirsiniz. Bazı alan adı uzantıları için belge istemekte, bazı domainler için belge istememektedir. Yerli domainlerde ilk başvuran alır kuralı geçerli değildir. ODTÜ kendisine verilen yetkiyle com.tr gibi adları kayıt işlemlerini belgeye dayalı kayıt etmektedir.

Alt Domain Nedir ?(Subdomain)

Bir domaine bağlı olarak oluşturulan alt alan adlarına denir. Site adınızın önüne . (nokta) konularak bu noktanın önüne karakterlerin eklenmesiyle oluşturulur.

Örnek olarak: alt.sitenizinurlsi.com 123.sitenizinurlsi.com s12.sitenizinurlsi.com

Domaini Hostinge/Sunucu ya bağlama

Domainin name server bilgilerini düzenleyerek hostinginize bağlayabilirsiniz.