Server Yönetimi Blog

Hosting Nedir?

Hosting her hangi bir web sitesinde yayınlanmak istediğiniz yazılım, dosya, resim, video gibi içeriklerin yayın yapmasını sağlayan, ziyaretçiler ile buluşturan bir çeşit sanal cihazdır. Bu cihazlar herkese açık erişebilir olması açısından 7/24 açık olmalıdır. Hostingin yaygın kullanılan anlamı Alan Adı Barındırma olarak geçmektedir. Hostingler kullanım amaçlarına göre paylaşımlı ya da reseller (bayi) hosting olmak üzere iki farklı tipte bulunur.

Paylaşımlı Hosting: Birden fazla yayıncı ile paylaştığınız servistir. Aynı sunucuyu paylaştığınız bu serviste yapılan değişiklikler tüm yayıncıları etkiler. Genellikle hosting yer sağlayıcılar diğer kullanıcıları trafik, alan, cpu, ram gibi özellikleri aşırı kullanımına karşı sistemleri kısıtlayabilir. Bu işlemin avantajları ve dezavantajları vardır. Hosting özelliklerini sürekli kontrol etmelisiniz. Örnek olarak eğer sınırlandırmalar olmasaydı 10 gb diske sahip 5 kişinin paylaştığı serverda sizin 6 gb disk alanı kullanmanız diğer kullanıcıları zor durumda bırakacaktır. Bu sayede 5 e bölümden kalan 2 gb kullanım hakkı tahsis ederler.

Reseller Hosting: Bayi hostingler, paylaşımlı hostinglerin sunulduğu sunucularda oluşturulmaktadır. İşlevsel olarak paylaşımlı hostinglerden bir farkı yoktur. Sadece kendinize ait müşteri ekleme özelliği ve panel paylaşımı hakkı verir.

Nasıl Bir Hosting Tercih Etmeliyim?

Ne amaçla bir web sitesi kurmak istediğinize göre bazı hosting firmaları hosting paketlerine atamış olduğu özelliklere göre kendi aralarında bu hizmetleri ayırır. Örnekle açıklayalım, kişisel bir blog kurmak istiyorsanız sıradan bir hosting işinizi görebilir. Ancak ticaret yapmak istiyorsanız bunu kaldırabilecek güvenli bir hosting ihtiyacınız olacaktır. Genel olarak hosting firmalarının ayırdıkları şekiller şöyledir;

Nereden Hosting alabilirim?

Bunun için herhangi bir sınırlama yoktur. Servera sahip her insan hosting hizmeti verebilir. Ancak bu işlerde profesyonelleşmiş ve kurumsallaşmış firmalar tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Bu hizmeti sağlayan bir çok firma vardır. Belirli bir firmadan almak zorunda değilsiniz. dünyaca ünlü ya da yerel olarak güçlenmiş firmalar tercih ederek hizmet kalitesini ve gücünü arttırabilirsiniz.

Hosting Lokasyonu Ne Olmalı?

Bu genellikle çok sorun değildir fakat bölge olarak alternatifler bulunmaktadır. Bunun sebebi genellikle uluslararası nedenlerdir. Bazen yasal olan fakat başka bir ülkenin radarında olan içerikler barındıran ya da ip engeli bulunan durumlarda yurtdışı hosting hizmetleri kullanılmaktadır. Türkiyede genellikle alternatif olarak Almanya, Fransa, Amerika, Hindistan lokasyonlu sunucular tercih ediliyor.

Hosting Ücreti Ne kadardır?

Yararlandığınız özellik ve paketlere ya da firmaya göre ücretler değişmektedir. Firmanın sunduğu paketlere göre aylık ya da yıllık ödeme yapabilirsiniz.