Server Yönetimi Blog

İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi, bilgisayar ya da telefon gibi sistemlerde belli kurallar dahilinde bilgisayar donanım kaynaklarını yöneterek programların çalışmasını ve kullanıcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan komutların yönetildiği yazılımdır. Gelişen teknoloji kaynaklı bir çok işletim sistemi ortaya çıkmıştır. Hemen hemen elektronik eşya ve cihazların hepsinde kullanılan ve temel çalışma prensibini oluşturan işletim sistemini girdi-çıktı değerleri, bellek atama gibi işlevler yürütür. Kısaca anlatmak gerekirse bir cihazın teknolojik beyni diyebiliriz.

Günümüzde en çok kullanılan sistemlere örnek verecek olursak Linux, Solaris , Android, iOS, BSD, Mac OS X ve Microsoft Windows gibi sistemler temel bilgi düzeyinde işimi görecektir. Bunlara ek olarak milli sistemimiz Pardus diyebiliriz.

İşletim Sistemleri Neler Yapar?

İşletim Sistemi Çeşitleri

İşletim sistemlerinin çeşitliğine yapısına kısaca bakarsak hepsinin farklı amaçlarla yapıldığını görebiliriz. Başlıca incelemelerimiz,

Chromium İşletim Sistemi: Chromium google tarafından açık kaynak kodlu olarak Linux çekirdeği tabanıyla tasarlanmış bir işletim sistemidir. BSD lisansı ile yayına çıkmıştır. Kendine özgü bir tasarıma sahiptir.  Bunun dışında GoogleUpdate denilen sistem ile güncellemesi yapılmaktadır.

Unix İşletim Sistemi: Çok esnek bir yapıya sahip geliştirilebilir bir işletim sistemidir. En pahalı makinalardan tutunda en ucuz cihazlara kadar kullanılan sistemdir. Eğitim öğretim kurumlarında çokça kullanılmıştır.

GNU / Linux İşletim Sistemi: Linux, kendine özgün kodlaması ile geliştiricilere açık ücretsiz olarak dağıtılan ve büyük bir kitleye sahip işbirliği projesidir. Sürekli gelişim içinde olan sistemde bulacağınız bir hata ya da açık dünyanın bir çok yerindeki programcılar sayesinde çok kısa bir sürede çözülebilmektedir.

Pardus İşletim Sistemi: Yerli işletim sistemi olarak projeye başlanan Pardus, GNU/Linux temelli açık kaynak kodlu tamamen özgür yerli bir işletim sistemidir. Kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Windows İşletim Sistemi: Microsoft tarafından kullanıcıya ara birimler ve görsel iletim sağlayarak yazılımları çalıştırmak ve komut göndermek için geliştirilen ilk sistemlerden biridir. Klavyeden işlem yapma zorunluluğu kaldırmış ve tercih edilme olasılığını arttırmıştır. Kullanım olarak bakıldığında kişisel bilgisayarlarda en çok kullanılan sistemdir. Daha önceleri yapılsa da kullanıcıların sunumuna 1985 tarihinde çıkmıştır. İlk başlarda satışta çokta başarılı olmasa da paint gibi önemli bir programın ortaya çıktığı 1985 sürümü büyük bir olay olarak anılmaktadır.

Linux İşletim Sistemi: Virüs bulaşma olasılığı %5 oranında olduğu için diğer sistemlere göre daha güvenli bir işletim sistemidir. Bilgisayarınızı çok fazla zorlamaz ve kasmaz . Windows kullanımına göre çok basit olmasada temel olarak benzer bir yapıdadır. Internet Sunucusu olarak en çok kullanılan sistemdir. Linuxu internetten indirebilirsiniz.

Mac OS İşletim Sistemi: Apple tarafından piyasaya çıkan ve kendi ürettiği Apple bilgisayarlarında çalışan sistemdir. Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından geliştirilmiştir. İlk olarak 1984 yılında orijinal  olarak Machintosh olarak çıkmıştır. Daha sonraları yapılan güncellemelerle ismi değişmiştir.

Android İşletim Sistemi: Android; Google, Open Handset Alliance ve özgür yazılım toplulukları tarafndan geliştirilmiştir.  Linux tabanı kullanmaktadır. Mobil cihazlar için geliştirilmiş ve açık kaynak kodlu mobil işletim sistemidir.  Cupcake, Douu, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo, Pie gibi bilindik isimlerle sürümler çıkartmaktadır.