Server Yönetimi Blog

Sunucu Nedir? Ne işe yarar?

Sunucu; internetteki verileri, web sitelerini, veritabanlarını, e-posta hesaplarını barındıran bir donanımdır. Sunucular (server), herhangi ağ ortamında diğer cihazların / ağ bileşenlerinin çeşitli isteklerine (kullanılması / paylaşılması / erişilmesi ) hizmet vermek amacı ile veri merkezlerinde bulunan özel bilgisayarlardır.

Teknik olarak baktığımızda sunucu; verilerin, internet ağları üzerinden kullanıcıların erişimine açık olarak barındırıldıkları bilgisayar sistemlerine verilen isimdir. Başka bir ifadeyle sunucu, kullanıcının verilere anlık olarak ulaşabilmesini sağlayan, bu verileri onların kullanımına sunan sistemlerdir.

Sunucu ya da server olarak adlandırılan bu cihazlarla ilgili soruyu bir de Server Nedir? Ne işe yarar? olarak da sorabiliriz.

Fiziksel görünüm olarak bir bilgisayarın kasasına benzeyen çeşitleri olmakla birlikte genel olarak yatay olarak kabinlerde barındırılan, donanım olarak CPU RAM ve Harddisk gibi parçaları üzerinde barındıran fakat kişisel kullanımdan ziyade belirli bir amaç için kullanılan, geliştirilmiş bir cihazdır . Donanımları kişisel bilgisayarlara nazaran daha dayanıklı, uzun ömürlü ve istekleri anında karşılayabilmek için özel olarak geliştirilir ve bir çok firma tarafından ya da kişisel kullanıcılar tarafından kullanılır. Sunucuların görevi gelen bağlantı isteklerine cevap vermek veya çalıştırılması gereken gerekli sorguları çalıştırmaktır. Bunu yapması için yeterince güçlü ve hızlı olması gerekmektedir. Siz tek bilgisayarınızda işlem yaparken kasma yapabiliyor, peki bir çok cihazın bağlandığı bu cihazların gücünü düşündünüz mü? Yazılımcılar , yazılım yaparken bunları düşünmek zorunda. Bu gücü mümkün olduğunca daha fazla işlemde ve minimum hatada yapmalıdırlar. Bunların dışında web sunucusuna uzaktan bağlanılarak mail göndermek, veri depolamak, işlem yapmak ya da hosting içinde kullanılabilir.

PC ve Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

PC ile bir sunucunun çok sayıda benzerliği mevcuttur. Her ikisi de verileri depolamak, işlemek ve sunmak için hazırlanmış donanım bileşenleri kullanır ve buna uygun yazılımlar çalıştırabilir. Fakat kullanım amacına göre durum değişiyor. Personal computer (PC) yani kişisel bilgisayarınız, tam  üzerinde kişisel kullanıma uygun olarak tasarlanmış ve üretilmiş bir cihazdır. Cihazınız size özel ya da genel ortalamalara göre üretilmiştir. Server yani sunucu ise kişisel bilgisayarınıza ağ aracılığı ile verilerin sunulması amacıyla geliştirmiş bir sistemdir. Kullanım amaçları, benzer gibi görünen cihazların arasındaki önemli farkları da ortaya koyuyor.

Basit bir örnek ile anlatmak gerekirse; siz bir internet sitesine girdiğinizde 1 sayfa açtığınızda sadece sayfayı görüntülersiniz.  Ama internet sitesini barındıran cihaz size sayfanın tasarımı, verileri, istatistikleri ve daha bir çok işlemi yapan cihazlardır.

Sunucu Türleri

Dedicated server: Tek bir kullanıcı ya da bir şirket için özel olarak ayrılan, paylaşımsız internet sunucusudur. Dedicated Server’ın kullanım hakları tek bir kişide ya da bir şirkette bulunmaktadır. Paylaşımlı sunuculardan en büyük farkı da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Tam bir Türkçe karşılığı olmasa da Dedicated Server dilimizde “Paylaşımsız/Fiziksel Sunucu” olarak da geçmektedir.

Cloud Server: ya da diğer adıyla Bulut sunucu. Sitelerin güvenli ve kesintisiz bir şekilde hizmet vermesinin sağlanması bulut sunucuların en öne çıkan özelliğidir. bulut sunucular standart bir Dedicated server‘dan farklı olarak daha düşük maliyet sağlar. Bulut sunucuda kumanda kullanıcının elindedir. İhtiyaç duyduğunda kaynak kullanımını arttırabilir istediğinde düşürebilir. Bu sayede kullandığı kadar öder.

Sanal sunucu: Bir sunucu sistemi üzerinde sanallaştırma yöntemi ile birden fazla bağımsız ve izole sunucu barındırmak mümkün. Tek bir sunucu üzerinde birden fazla işletim sistemi çalışmasına olanak veren bu yapıda her bir sanal sunucu, gerçek bir sunucu gibi çalışır. VDS, VPS

Ev sunucusu: Kişisel amaçla kurulmuş sunuculardır.

Ağ sunucusu: Temel görevi, internet protokolü üzerinde web sitelerini barındırmak ve bu web sitelerine erişim sağlamaktır.

Uygulama sunucusu: Sadece belli bir uygulamanın veya yazılımın çalıştırılması için kullanılan sunuculardır.

FTP sunucusu: File Transfer Protocol (Dosya Aktarım Protokolü) üzerinden cihazlar arasında dosya aktarımı yapmak için kullanılan sunuculardır. Genel olarak “dosya sunucusu” olarak da bilinirler.

Veri tabanı sunucusu: MySQL veya MSSQL gibi özel veri tabanı yazılımlarını kullanan, veri tabanında yer alan verilerin saklaması ve dağıtımını yapması için kullanılan sunuculardır.

Oyun sunucusu: Hemen hemen tüm oyunlar özel oyun sunucuları üzerinde çalışır. Oyuncuların hem eş zamanlı, hem de kesintisiz bir şekilde oyun oynamasını sağlarlar.

İletişim sunucusu: Anlık mesajlaşma uygulamaları yardımıyla mesafe bağımsız bir şekilde iletişimi sağlayan sunuculardır.

DNS sunucusu: Domain name server yani alan adı sunucusu, internete bağlı cihazların IP adreslerini ve bu IP adreslerinin yönlendirildiği alan adlarının kayıtlarını tutan, bir anlamda web trafiğini yöneten ve yönlendiren özel sunuculardır.