Server Yönetimi Blog

VPS & Virtual Private Server Nedir ?

VPS; Virtual Private Server ın kısaltılmışıdır. VPS sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi ile oluşurlar.  Her sanal sunucunun kendisine ait olan kapasitesi, işletim sistemi ya da kontrol paneli bulunur. VPS sunucuları ana sunucuya bağlı olarak çalışır. Ana sunucunun işletim sistemini kullanırlar. Aynı zamanda sunucu paylaşımı yazılımsal olarak elde edildiği için, ana sunucuda veya parçalara ayrılmış VPS lerde herhangi bir işlem yapılması halinde bundan erişimi olan tüm VPS ler etkilenir.

Ana sunucunun VPS lere atadığı CPU ve RAM miktarları, kullanıma göre diğer VPS ler arasında bölüştürülebilir. Örnekle anlatacak olursak 16 GB gibi bir kapasiteye sahip bilgisayarı bölmek ile oluşur. Bölme işlemi gerçekleşmesi halinde sunucu içerisinde 1 GB’tan oluşan 16 tane ayrı bilgisayar kurulabilir. Bu bilgisayarlar gerçek olmadıkları için sanal olarak isimlendirilirler. Kullanım olarak tıpkı gerçek bir bilgisayar gibi çalışırlar. Her biri için kapasiteler değiştirilebilir ve farklı olarak çalıştırılabilir.

Elektrik ya da kontrol, kurulum, teknik hizmet ve alan olarak iş tasarrufu da sunar.  VPS sistemine benzer birde VDS sistemi bulunmaktadır. Bu sistemler arasında kullanım açısından için en fazla tercih edilen VPS’dir. Sebebi ise daha düşük fiyatlar ile sahip olunabilir ve belli başlı bir takım işlemler için oldukça işe yaramaktadır.

VPS’ye Neden İhtiyaç Duyulur ?

Hosting firmalarına bağlı olarak CPU veya Ramde %10, %25, %50 gibi oranlarda hizmet vermektedir. Ayrıca paylaşımlı hostinglerde sizin yararlandığınız hizmet gibi bir çok web sitesi barındığında onların yoğunluğu size olumsuz olarak dönmektedir.

Neden VPS Sunucu Tercih Etmeliyiz?

Özgür ol…Özgür bir şekilde çalışma olanağına sahip VPS ler için temel olarak yüksek bir performans sağladığı söyleyebiliriz. Normal web hostingler, içerisinde barınan bir site çok fazla kaynak tüketimi yapabilir. Böyle bir durumda sitenizin performansı düşebilir. VPS sunucular yüksek bir kapasiteye sahip olma özelliği ile ayrı bir sunucu gibi çalıştığı için size kaliteli bir güç hizmeti vermektedir. Siteniz ve işleriniz büyürken hiç bir zorluk çekmeden anlık olarak hizmetinizi kolayca yükseltebilirsiniz. Yükseltme kapasiteniz hizmet aldığınız ana sunucunuzun kapasitesi kadardır. VPS sunucularda büyümeye diğer bir deyimle genişlemeye uyumlu olarak çalışmaktadır. Sorumluluk açısından tüm kontrol ve görevler sunucu sahiplerindedir. Daha doğrusu ayrılmış olan web hosting sunucuları içerisinde yalnızca web hosting hizmeti sağlanırken diğer yandan VPS sunucusu ile her türlü sorumluluğa sahip olunur ve tüm kontrol sunucu sahiplerine bırakılmaktadır. Özellikle de almış olduğunuz herhangibir IP adresi veya bir dosya erişimi ve ayarlar noktasında web hosting sağlayıcıdan bir yerde izin almak gerekir. VPS sunucusu ile ise her bir sanal sunucu özgün olduğu için kolay bir şekilde ayar yapılabilir veya IP eklenip çıkarılabilir.