DNS Nedir? DNS Bilgilerimi Nasıl Güncellerim?
DNS (Domain Name System) yani Türkçe karşılığı Alan Adı Sistemi olan internet üzerindeki site IP adreslerini alan adları ile eşleştirmektedir. Bu durum bu şekilde gerçekleşmemis olsaydı internette sayısı milyonları bulan web sitesi düşünüldüğünde hepsine farklı bir IP adresi ile erişmek zorunda kalacaktık. Farklı IP adreslerinden erişmek için bu IP adreslerini tek tek ezberlemek zorunda kalacaktık. Öernekle açıklamak gerekirse arama çubuğuna google.com yazdığımızda açılan sayfa ile 172.217.17.46 şeklindeki IP adresini yazdığımızda açılan sayfa aynıdır. DNS sunucuları, alan adları ile IP adreslerini eşleştiren tüm kombinasyonları içinde barındıran büyük bir veri tabanına sahiptir. Bu sistem için genellikle “Berkeley Internet Name Domain (BIND)” kullanılır. Sürekli güncellenen dns sunucuları internetin aslında kayıt defteridir. DNS 256 sayısına kadar büyüyebilirler.
DNS tarihçesi
Tarihe baktığımızda ilk olarak gözümüze çarpan tarih 1984 oluyor. 1984 yılına kadar isim-IP çözümlemesi HOSTS adlı metin dosyasında yapılıyordu. Bu dosyaya tüm veriler elle girilmekteydi. Internetteki bilgisayarların herbirinde bu dosyanın bir kopyası bulunmaktaydı. Bir bilgisayar bir başka bilgisayara ulaşmak istediğinde bu dosyayı inceliyor,eğer dosyada o bilgisayarın kaydı bulunuyorsa IP adresini alıyor ve iletişime geçiyordu.
Bu sistemin iyi işleyebilmesi için HOSTS dosyası içeriğinin hep güncel kalması gerekiyordu. Bunu sağlamak için de dosyanın aslının saklandığı ABDdeki Stanford Üniversitesi’nde belli aralıklarla bağlanarak kopyalama yapılıyordu.
İnternetin gelişimi arttıkça aynı orantıda dosya büyüklüğüde artıyordu. Olağan üstü boyutlara ulaşan dosyaya bilgisayarların erişmek için yoğun girişler Standford’daki bilgisayarları kilitlemeye başladı. Sorunları çözmek adına 1984 yılında DNS üretildi. Üretilen bu sistem hiyerarşik bir yapıya sahip şekilde ayarlandı. Örneğin türkiyedeki bilgisayarların listesini(.tr domaini) türkiyeden sorumlu bir DNS sunucu makine tutuyordu böylece internet ortamındaki bütün bilgisayarların bilgisinin tek bir yerde tutulması zorunluluğu kalmıyordu.
Yetki Bölgesi (Zone of Authority) : Yetki bölgesi DNS sisteminde belli bir adres aralığıdır. Her yetki bölgesinden sorumlu bir isim sunucusu, yani DNS sunucusu vardır. DNS sunucu yetkili olduğu bölgedeki bilgisayarların isimlerini IP adreslerini içerir. Aynı zamanda bu bölgeye dair sorgulamalara da yanıt verir.
DNS sunucu çeşitleri
Çalışmalarına göre DNS sunucular üçe ayrılır.
Birincil isim sunucu(Primary Name Server): Bölgesiyle ilgili bilgileri kendisinde bulunan bölgeden (zone file) elde eder. Bu dosyaya bilgiler elle tek tek girilir.
İkincil isim sunucu(secondary name server): Bölgesiyle ilgili bilgileri bağlı bulunduğu bir DNS serverdan alır. Yani bilgileri bu sunucuya elle girmek gerekmez.
Yalnızca-Kaşeleyen isim sunucu (caching-Only name server): Kendisinde bölge bilgilerinin tutulduğu bir dosya bulunmaz. Bağlı bulunduğu sunucuya sorarak topladığı bilgileri hem istemcilere ulaştırır, hemde kaşesine koyar
Birincil DNS Sunucu : Birincil DNS sunucu yetkili olduğu bölge ile ilgili bilgileri kendi üzerinde bulunan bölge dosyasından (zone file) alır demiştik. O bölgede bulunan bilgisayarlara da DNS sunucu adresi olarak Birincil DNS sunucunun adresi verilir. Böylece isim/IP çözümlemesi yapan istemci bilgisayarlar Birincil DNS sunucuya başvururlar, isme karşılık IP adresi bilgisini ondan alırlar.
İkincil DNS Sunucu : Eğer ağımızda çok sayıda bilgisayar varsa bütün bilgisayarların tek bir DNS sunucuya gitmeleri sonucunda isim/IP çözümleme performansımız düşecektir. Bu durumda ikinci bir DNS sunucu kurup bilgileri ona da tek tek elle gireriz ve bilgisayarların yarısında DNS sunucu olarak bu bilgisayarı gösteririz. Ama ağımızda çok bilgisayar olduğu için ikinci DNS sunucuya bilgileri girmek büyük bir yük getirecektir. Üstelik işlerimiz ilk girişle bitmeyecek. Bir de her iki DNS sunucusunun bilgilerinin güncel kalmasını sağlamamız gerekecektir. İkinci DNS sunucuda burda bize kolaylık sağlar.
Yalnızca-Kaşeleyen DNS sunucu : İkincil DNS sunucu tek bir lokasyonda, hızlı bir ağ üzerinden birbirine bağlanmış çok sayıda bilgisayarın bulunduğu kurumlar için oldukça iyi bir çözümdür.
Alan adlarında DNS değiştirmek
Alan adınızı almış olduğunuz kayıt firması ile görüşerek manuel olarak değiştirmesini talep edebilirsiniz ya da almış olduğunuz kayıt firmasının size sunmuş olduğu panelden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.